Connect with us

УЕФА ќе го зголеми наградниот фонд во ЛШ за 500 милиони евра

Екипите кои ќе се квалификуваат за Лигата на шампионите следната сезона ќе можат да се надеваат на значително зголемени финансиски приходи, информираат италијанските медиуми. Досега тимовите во најголемото европско натпреварување делеа 2 милијарди евра, но од следната сезона УЕФА ќе го подигне наградниот фонд на 2,5 милијарди евра.


Треба да се напомене дека од следната сезона во ‘групната фаза’ ќе има вкупно 36 екипи, што значи дополнителни четири екипи. Тоа ќе значи и дополнителни четири натпревари за секоја екипа. Затоа, бонусот по тим и по натпревар не се зголемува толку драматично како што може да изгледа на прв поглед.

Според „Calcio e Finanza“, главната разлика е во тоа што, како пазарен удел, парите ќе паднат од 900,9 милиони евра на 863,6 милиони евра. Во исто време, сепак, наградниот фонд за резултати ќе се зголеми од 600,6 милиони евра на 925,3 милиони евра. Тоа значи дека секој учесник во натпреварувањето ќе биде вклучен во распределбата на наградниот фонд од 678,5 милиони евра. Тоа е значително повеќе од 550,5 милиони евра оваа година.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Тимови