Connect with us

ФК Шкендија: Бараме одложување на Изборното Собрание на ФФМ за 2022 година

Македонскиот прволигаш Шкендија се приклучуваат на ставовите на Агенцијата за млади и спорт за нерегуларност на изборните собранија во општинските фудбалски сојузи, истакнувајќи дека нема да ја признаат валидноста на Изборното собрание на ОФС Тетово закажано за 18. февруари. Исто така, повикуваат ФФМ и Агенцијата за млади и спорт да се договорат за одложување на Изборното собрание на ФФМ закажано за 14. март кое би се одржало на есен, по настапот на репрезентацијата на ЕВРО 2020, или и за почетокот на 2022 година.

„Земајќи ги во предвид најновите случувања во врска со изборните собранија како на локално ниво во Општинскиот фудбалски сојуз – Тетово), така и на централно ниво – Фудбалска федерација на Македонија, КФ Шкендија објавува дека воопшто нема да учествува во овој процес во формата во која веќе е започната и продолжува, и со тоа нема да ја прифати валидноста на овие избори организирани во недемократски и дискредитациски формат за фудбалот, за следните четири години од мандатот на овие избори.

На 18.02.2021 година, одреден е датумот на Изборното собрание за избор на претседател на Општински фудбалски сојуз – Тетово и други релевантни тела. Тековниот статут за дискредитација предвидува само тројца делегати од ФК Шкендија во ОФС-Тетово (колку што имаат некои клубови од пониските редови на Тетово), од вкупно 35-40 делегати што ќе го сочинуваат ова Собрание. Наша проценка е дека овој статут, во сегашната форма што се користи за овие избори, не овозможува соодветно претставување на ФК Шкендија, но исто така и на другите клубови и инвеститори во Тетово според пропорцијата наспроти придонесот што тие го даваат за локалниот фудбал. Покрај тоа, користејќи го сегашниот статус, значителен дел од делегатите со право на глас во ОФС веќе се предодредени да бидат фиктивни физички лица или субјекти со многу помал придонес во тетовскиот фудбал, кои го сочинуваат мнозинството, а е во дисбаланс против заслужните клубови со мал број делегати според Статутот.

Исто така ги следиме случувањата и за Изборното собрание во Фудбалската федерација на Македонија кое е најавено дека ќе се одржи на 14. март. Покрај ова, сметаме дека сегашниот застарен статут на ФФМ се користи за оваа недемократска, дискредитативна изборна организација. Нерамнотежата на соодветна изборна застапеност на општинско ниво низ целата држава, од овие општински избори ги одредува делегатите кои избираат Управен одбор, претседателство и други важни тела на ФФМ. Овој статут и изборен процес овозможуваат и штитат застарен систем од ОФС до ФФМ, каде што правото да се застапува со апсолутно мнозинство во коалиции и донесување одлуки на повисоки нивоа на фудбалска организација во ФФМ им се дава на физички и на други субјекти измислени од минатото, кои не нудат ништо за локалниот фудбал, додека инвеститорите, клубовите и спортистите со значителни заслуги се целосно игнорирани. Нашата проценка е дека целиот овој процес нема да овозможи право на достојно претставување на ФК Шкендија (но и на други заслужни клубови од земјата), во најважните нивоа на фудбалска организација во ФФМ, што е долго време во практиките од минатото, на штета на развојот на фудбалот.

Како резултат на овие неправилности, ФК Шкендија, објавува дека нема да назначи никакви делегати за организација на Изборното собрание на ОФС-Тетово на 18.февруари, и за Изборното собрание на ФФМ на 14.март, а со тоа ниту не ја прифаќаат валидноста на овие избори во формат во кој продолжуваат да се организираат до финализирање, заобиколувајќи ја ФК Шкендија.

Правото на главните клубови и инвеститори во фудбалот да бидат со вистинската пропорција застапени во организацијата на фудбалот, како кодекс на работа, е овозможено и постојано ажурирано во последните години во другите земји во регионот, а да не ги спомнуваме и земјите од Западна Европа каде што се утврдени вистинските пропорции подолго време од овој аспект, што им овозможува на клубовите право на говор и донесување одлуки според нивната тежина во фудбалот (Прва лига, Втора лига и сл.).

Ние веруваме дека страните вклучени во досегашните дискусии за овие избори (ФФМ и Агенцијата за млади и спорт) имаат време да го пронајдат вистинскиот компромис за оваа календарска година, согласно приоритетите, а тоа е:

1. Учество на репрезентацијата на Европското првенство во јуни 2021 година и потоа,

2. Нови избори во ОФС и ФФМ, по прилагодувањето на Статутот што ќе ја одреди соодветната застапеност.

На крајот на краиштата, најдобриот компромис е да се одложат изборите во ФФМ за почетокот на 2022 година, отколку да се дозволат уште 4 години организирање фудбал во застарена форма“, се вели во соопштението на ФК Шкендија.
 
 

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Тимови