Connect with us

Артета одликуван со Кралскиот орден на Шпанија

Менаџерот на Арсенал, Микел Артета, го доби Кралскиот орден на Шпанија. Оваа награда се доделува по налог на Kралот на Шпанија за исклучителни заслуги за земјата, како и за развој на меѓународните односи и соработка со други земји. Орденот „Изабел Ла Католика“ е создаден на 14 март 1815 година од кралот Фернандо VII и е највисок кралски и државен ред.


Артета го прими медалот во шпанската амбасада во Лондон, а на церемонијата присуствуваше неговото семејство, како и пријателите и членови на Арсенал.


„Чест ми е што го добив Кралскиот орден на Изабел Ла Католика. Би сакал да ја искористам оваа прилика да ја изразам мојата искрена благодарност и благодарност до кралот на Шпанија и министерот за надворешни работи, во свое име и од име на моето семејство.


Навистина е прекрасен момент да се прими наградата во шпанската амбасада во Лондон, покрај толку многу луѓе кои ме инспирираа во текот на мојот живот. Ја споделувам оваа награда со посебните луѓе во мојот живот кои го обликуваа моето патување, ми помогнаа да ги надминам предизвиците и заедно ги прославуваме успесите. Конечно, ништо од ова не би било возможно без моето прекрасно семејство. Ви благодарам и ве сакам сите“, изјави возбудено Артета.


Амбасадорот на Шпанија во Обединетото Кралство, Хозе Пасквал Марко, искажа прекрасни зборови за работата на Артета.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Тимови