Connect with us

На ЕВРО 2024 ќе има „модерен“ ВАР – Сѐ ќе им биде објаснето на гледачите на големите екрани на стадионите

Сите судиски одлуки донесени со видео асистенција (ВАР) на Европското првенство во Германија ќе бидат објаснети во реално време на стадионот и на гледачите, најави шефот на Судиската комисија при УЕФА, Роберто Росети.

За време на прес-конференцијата на која беше презентиран судискиот систем планиран за ЕВРО 2024, Росети навести дека ситуациите кои вклучуваат интервенција од ВАР собата ќе се емитуваат на стадионот.

„По видео помошта, техничкото образложение на одлуката ќе биде емитувано на големите екрани на стадионот“, изјави Росети. На пример: „Пенал, игра со рака. Играчот број девет од Германија ја допре топката со левата рака која беше во неприродна положба над рамото”.

Истото соопштение ќе биде ставено на располагање на коментаторите на натпреварот за да можат да им објаснат на гледачите.

Росети изјави и дека само капитените на тимовите ќе смеат да разговараат со судијата, а разговорот на кој било друг играч ќе биде санкциониран со жолт картон.

„Тоа го правиме за идните генерации. Не го правиме тоа за судиите, туку за фудбалот и имиџот на играта, за младите играчи и младите судии“, рече Росети.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Тимови