Connect with us

Вардар меѓу десетте најголеми губитници од распаѓањето на екс-ју лигата

Најтрофејниот македонски клуб Вардар е меѓу десетте најголеми губитници од распадот на поранешна Југославија, истакна фејсбук страницата за ексју – фудбал. Вардар е сместен на осмото место од десет клуба кои најмногу загубиле со расформирањето на поранешната југословенска лига, а меѓу губитниците се речиси сите големи клубови од тоа поранешно време, освен Динамо Загреб кој и во овој нов период функционира одлично и има забележителни резултати.


Најголем губитник е Хајдук Сплит, на третото место е Вележ Мостар, а на петтото Црвена Звезда

„Веројатно испаѓањето на Вардар во Втората лига не е прв ваков случај во историјата на најголемиот македонски клуб. Ист случај имаше во 2011 година, кога Вардар заврши како претпоследен и се спаси со фузијата со Миравци од истоименото село крај Гевгелија. Двократното испаѓање од слабата македонска лига, без оглед на повремените домашни и европски излети, го става некогашниот ‘шајберов шампион’ меѓу најголемите губитници во фудбалската транцизија на овие простори.


Изгледа дека некогашниот југословенски великан и фудбалска гордост на Македонија се претопи во сивилото и просечноста. Македонија во СФРЈ имаше еден, евентуално два прволигаши и кога од таква конкуренција треба да направите посебна лига, без спонзорства на државните фирми, без возрасна граница која постоеше во југословенскиот фудбал, без гледачи, без ТВ-права, денешната македонска лига е на ранг, а можеби и под рангот на некогашните републички лиги во бившата држава. Во таква конкуренција тешко е да се направи и да се задржи квалитетот“, се објаснува ситуацијата во ФК Вардар и рангирањето на осмото место меѓу екс-југословенските губитници.

Тимови

Advertisement

Facebook