Connect with us

Ван дер Сар го напушта Ајакс

Извршниот директор на Ајакс, Едвин ван дер Сар, одлучи да го напушти клубот.


„По речиси единаесет години во менаџментот, дојде крајот. Доживеавме прекрасни работи заедно, но тоа беше и неверојатно тежок период. Многу сум благодарен на луѓето со кои се сретнав и работев во текот на мојата втора кариера во Ајакс и што постигнавме и низ што поминавме заедно. Чувствувам потреба малку да се дистанцирам, да се одморам и да правам други работи. Не е убаво чувството да се носат одлуки за иднината на овој прекрасен клуб во наредниот период. Затоа решив да поднесам оставка“, истакна Ван дер Сар во збогување од оваа функција.

Ван дер Сар од 1 јуни 2023 година ќе ги префрли своите должности на колегите во Управниот одбор. Надзорниот одбор побара од Ван дер Сар формално да остане на својата позиција до 1 август, со цел да се обезбеди непречено пренесување на домашните и меѓународните досиеја.
Претседателот на Управниот одбор, Пјер Еринга, изјави дека немаат намера да го заменат Ван дер Сар.

„Сакавме Едвин да остане, но тој ја донесе својата одлука. Мораме да го почитуваме тоа. Минатата сезона не го одразува целиот период кога беше на чело на Ајакс. Клубот забележа многу успеси, доживеа голем раст и се здоби со меѓународно признание. Неговите задачи ќе бидат префрлени на преостанатите членови на одборот. Едвин ќе биде достапен за трансфери и совети до август. Очекуваме да го објавиме новиот одбор на директори по 1 август. Нашата амбиција е да додадеме некој со потекло од Ајакс во одборот“, изјави Еринга.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Тимови