Connect with us

ФК Работнички на 29.Генерално собрание на ЕКА: Потпишан Меморандум за соработка со ФИФА

Фудбалскиот клуб Работнички, претставен преку генералниот секретар Ненад Монев, е активен учесник на 29. Генерално собрание на Европската асоцијација на клубови (ЕКА) што се одржува во Будимпешта. На него, претседателот на EKA, Насер Ал-Хелаифи и претседателот на ФИФА, Џани Инфантино, потпишаа обновен Меморандум за разбирање и соработка меѓу ФИФА и ЕКА.


Новиот долгорочен договор ги зајакнува односите меѓу ФИФА, како управно тело на фудбалот ширум светот и ЕКА, како единствено тело што ги застапува интересите на европските клубови. Тоа ќе им овозможи на ЕКА и ФИФА да ја надградат нивната блиска соработка, која постои од раѓањето на ЕКА пред 15 години, сега со нов мандат до 31 декември 2030 година, со што ќе донесе долгорочна стабилност меѓу националните селекции и клупските натпреварувања.

Меморандумот за разбирање ја проширува и продлабочува постоечката соработка помеѓу ЕКА и ФИФА за прашања од критична важност за машката и женскиот клупски фудбал, вклучувајќи го календарот, ослободувањето на играчите во националните тимови, Програмата за клупски придобивки што им овозможува на клубовите дел од приходите од националните натпреварувања во замена за ослободување на играчите и програмата за осигурување која ги штити клубовите во случај на повреда на играчите додека се на должност во репрезентацијата.

Програмата за клупски бенефиции, на пример, која историски ги компензира сите клубови кои ги ослободуваат играчите за Светското првенство за мажи и беше клучно достигнување на претходниот Меморандум за спојување, сега ќе се зголеми од 209 милиони долари за финалните турнири на Светското првенство на ФИФА во 2018 и 2022 година на 355 милиони долари за мундијалите во 2026 и 2030 година.

ЕКА исто така имаше и хуманитарна акција за донирање средства за подрачјата погодени од катастрофални земјотреси во Турција и во Сирија.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Тимови